Quantcast
Hidrogéngazdaságot támogató alap alakult • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Hidrogéngazdaságot támogató alap alakult

A TotalEnergies, az Air Liquide és a Vinci nemzetközi nagyvállalatokkal közösen támogatják a világ legnagyobb, kizárólag a környezetbarát hidrogéninfrastruktúra megoldásoknak szentelt finanszírozási alapjának létrehozását. A Clean hydrogenprojekt célja a tiszta, zöld hidrogén ökoszisztéma növekedésének felgyorsítása. Ez azért is bír nagy jelentőséggel, mivel a hidrogéngazdaság várhatóan kulcsszerepet játszik majd az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az alap várhatóan már 2021 végén megkezdi működését.

Az alap célja a tiszta hidrogén ökoszisztéma növekedésének felgyorsítása nagy stratégiai projektekbe történő befektetéssel, valamint az ipari és pénzügyi szereplők szövetségének kihasználásával. A környezetkímélő hidrogéninfrastruktúra-alap a megújuló és alacsony szén-dioxid kibocsátású hidrogén teljes értékláncába fog befektetni a legígéretesebb amerikai, ázsiai és európai régiókban, illetve partnerként, más kulcsfontosságú projektfejlesztők és/vagy ipari szereplők mellett fog befektetni a tiszta hidrogénnel kapcsolatos nagy upstream és downstream projektekbe. Az alap teljes kötelezettségvállalása már elérte a 800 millió eurót, a mintegy 1,5 milliárd eurós célösszegből.

A TotalEnergies, az Air Liquide és a Vinci Concessions élen jártak a környezettudatos hidrogéninfrastruktúra-alap létrehozásában és a kötelezettségvállalások összegyűjtésében. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és megújuló hidrogénfejlesztés iránt teljes mértékben elkötelezett partnerek mindegyike 100 millió eurós befektetést vállalt. Az alapot a Hy24, az Ardian, egy világvezető magánbefektetési vállalat, és a FiveT Hydrogen, egy tiszta hidrogénre épülő befektetési platform 50-50%-os közös vállalkozása fogja kezelni. Az alapkezelő kiválasztása lehetővé teszi, hogy hasonló kezdeményezésekkel egyesüljön, és Plug Power partnerként csatlakozzon, valamint a Chart Industries és a Baker Hughes is bekapcsolódjon.

A szilárd ipari szakértelemmel és jelentős befektetési potenciállal rendelkező hidrogén infrastruktúraalap egyedülálló módon képes lesz a fejlesztés alatt álló nagyszabású projektek felszabadítására és a hidrogénpiacok méretnövelésének felgyorsítására. A bejelentett közpolitikai támogatással és hitelfinanszírozás bevonásával, az alap mintegy 15 milliárd euró összértékű hidrogénprojekthez járulhat hozzá.

A két másik nagy vállalati szereplő szakértelme és elkötelezettsége sem kérdéses: az Air Liquide több mint 50 éve úttörő szerepet tölt be a hidrogéngyártásban, és meggyőződése, hogy a hidrogén az energetikai megújulás egyik alappillére. A Vinci pedig az építőipar és az energetika területén mintegy 100 országban jelen lévő globális vállalat, amely ambiciózus környezetvédelmi politikájának megvalósításával aktívan elkötelezett a károsanyag-kibocsátás nullára csökkentése mellett. Küldetése olyan infrastruktúrák és létesítmények tervezése, finanszírozása, építése és üzemeltetése, amelyek hozzájárulnak a mindennapi élet és a mobilitás javításához.

A fentieken kívül, a Lotte Chemical szintén megerősítette szándékát, hogy befektetőként részt vesz a projektben, és ezzel az első ázsiai vállalat lett, amely csatlakozott. Az alap további befektetések bevonására számít a nagy pénzügyi szereplők részéről, az AXA pedig szintén befektető lesz. Észak-Amerikából és Európából a szén-dioxid semlegesség mellett határozottan elkötelezett nagy nemzetközi ipari szereplők is csatlakozni kívánnak a kezdeményezéshez, például a Groupe ADP, a Ballard, az EDF és a Schaeffler.

A hidrogéngazdaság várhatóan kulcsszerepet játszik majd az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Számos ország kezdeményezett hidrogénnel kapcsolatos szabályozást és támogatási rendszert, hogy a tiszta hidrogén hozzájáruljon gazdaságuk szén-dioxid mentesítéséhez.  A Hy24 francia piaci hatóság (AMF) alternatív befektetési alapkezelői (AIFM) akkreditációjának megszerzésétől függően, a platform 2021 végén megkezdi működését, az első üzletkötés pedig még az év vége előtt várható.

Legyen tiéd az első hozzászólás

Hozzászólás

Az email címed nem fog megjelenni.


*