Quantcast
Akkugyárat épít Olaszország • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Akkugyárat épít Olaszország

Olaszország egymilliárd eurós autóakkumulátor-beruházást tervez végrehajtani uniós támogatás igénybe vételével és a Stellantis autóipari konszern részvételével.

    Olaszország áprilisban kért 600 millió eurós támogatást a projekt kivitelezéséhez az EU helyreállítási alapjából. A Reuters hírügynökséget tájékoztató olasz kormányzati források szerint azonban az akkumulátorgyár kivitelezése akár egymilliárd eurós beruházási értéket is generálhat vállalatok és egyéb pénzügyi befektetők részvételével.

    Az olasz kormány PPP konstrukcióban kívánja megvalósítani a kivitelezést a Stellantis autóipari konszern aktív részvételével. A Stellantis maga is jelezte részvételi szándékát a projektben más forrás tájékoztatása szerint.

    A Fiat Chrysler és a francia PSA autóipari konszernek fúziójával megalakult Stellantis nem kommentálta a hírügynökségi értesülést. A cég vezetése azonban az elmúlt hónapokban öt alakommal is találkozott Roberto Cingolani energiaipari átalakítási miniszterrel. A minisztériumi forrástól származó értesülés alapján az egyik ilyen találkozón részt vettek a PSA és a TotalEnergies közös akkumulátor gyártó vállalta, az ACC vezetői is.    Olaszország 2030-ra évi 37 gigawattóra akkumulátor kapacitás előállítására képes üzemet kíván létesíteni.

    A Stellantis, a világ negyedik legnagyobb autóipari tömörülése jelenleg két akkumulátorgyártó beruházást hajt végre, egyet Franciaországban és egyet Németországban. A két projekt együttes beruházási összege ötmilliárd euró. A cég korábbi tájékoztatása szerint az idén kíván döntéseket hozni további akkumulátorgyártó beruházások megindításáról Európában és az Egyesült Államokban.

Legyen tiéd az első hozzászólás

Hozzászólás

Az email címed nem fog megjelenni.


*