Quantcast
Együttműködik a NIO és a győri egyetem • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Együttműködik a NIO és a győri egyetem

NIO

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Budapesten, a kínai NIO Europe járműipari vállalat és a Széchenyi István Egyetem oktatási és innovációs együttműködési megállapodásának aláírásán.

    A miniszter hangsúlyozta: az elektromosautó- és járműipar fejlesztése nem véletlen, az elektromos autózás jelenti Európa jövőjét, és meghatározó szerep jut az autóipari innovatív megoldásoknak, valamint a nemzetközi együttműködésnek.

    Az elektromos autózás átmenetének felgyorsítása érdekében a magyar kormány uniós szintű akcióterv keretében egyebek mellett autóvásárlás-ösztönző programra tesz javaslatot, amely új és használt járművekre is kiterjed majd – közölte Nagy Márton. Hozzátette, hogy az akciótervet júliusban mutatják be, illetve ismertetik meg az uniós tagállamokkal.    Magyarország erős és versenyképes európai autógyártásban érdekelt, ezért fokozni kell a teljesítményt, fel kell gyorsítani az elektromos autózás európai térnyerését – mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter.    Nagy Márton úgy fogalmazott: „a protekcionizmus, a büntetővám kérdéskörét butaságnak tartják”, amire az együttműködés és a szabad piacgazdaság ellenes lépésként tekintenek.    Kiemelte, hogy az elektromos autózás további térnyerését az akkumulátorok vagy azok egy részének cserélhetősége tovább növeli, és ebben a technológiában a NIO az élen áll.

    A miniszter sikerként értékelte, hogy a vállalat és a Széchenyi István Egyetem együttműködése új szintre lép. Az egyetem, a Humda Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a NIO közötti kutatás-fejlesztési együttműködés az elektromobilitás fejlesztésére irányul – ismertette.

    Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete kifejtette: az éghajlatváltozás elleni küzdelem globális kihívás, ezért az autóipar is jelentős változások előtt áll. Kína jelentős eredményeket ért el a zöld átállás terén, a kínai vállalatok hozzájárulnak a világgazdaság fenntartható fejlődéséhez, és ebben a Magyarországra települt kínai új járműipari vállalatok is részt vesznek, például a NIO – jelezte.

    Huj Csang, a NIO Europe alelnöke úgy fogalmazott: a Széchenyi István Egyetem az innováció és a jövőre való felkészítés élvonalában áll, Magyarország innováció iránti elkötelezettsége tette lehetővé ezt az együttműködést.

 Weingartner Balázs, a Humda Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke hangsúlyozta: a zöld átállás területén tett kormányzati erőfeszítések megalapozottak voltak. Az együttműködés több részterületen hozhat hiánypótló megoldást – jelezte.

Legyen tiéd az első hozzászólás

Hozzászólás

Az email címed nem fog megjelenni.


*