Quantcast
Akkumulátor-cellákat készítő gyárba fektet a Porsche • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Akkumulátor-cellákat készítő gyárba fektet a Porsche

Porsche

Az elektromos offenzíva legújabb lépéseként több tízmillió eurót fektet be a Porsche a Cellforce Group nevű új vállalatba. A sportautó-gyártó ezáltal igyekszik az elektromobilitás területén is kiterjeszteni technológiai vezető szerepét. A Porsche és a közös vállalkozásban részes partnere, a Customcells bejelentették, hogy megkezdik a nagyteljesítményű akkumulátor-cellák gyártását a Weissach-i fejlesztési központban.

„Az akkumulátor-cella a jövő égéstere. A Porsche új leányvállalataként a Cellforce Group alapvető szerepet játszik majd a nagyteljesítményű akkumulátor-cellák kutatásának, fejlesztésének, gyártásának és eladásának előmozdításában,” mondta Oliver Blume, a Porsche igazgatótanácsának elnöke. „Ez a közös vállalkozás lehetővé teszi számunkra, hogy a legnagyobb teljesítményű akkumulátor-cella kifejlesztéséért zajló globális verseny élvonalába helyezzük magunkat, és összekapcsoljuk a fenntarthatóságot a félreismerhetetlen Porsche vezetési élménnyel. Mi így alakítjuk a sportautók jövőjét.”

Politikai oldalról Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg miniszterelnöke, Thomas Bareiß, a Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Boris Palmer, Tübingen polgármestere követte figyelemmel, ahogy kezdetét vette a társaság megalapításának hivatalos eseménye. Az érintett vállalatok részéről Oliver Blume, a Porsche AG ügyvezető igazgatója, Michael Steiner, a Porsche igazgatótanácsának kutatás-fejlesztésért felelős tagja, valamint Leopold König és Torge Thönnessen, a Customcells Itzehoe GmbH ügyvezető igazgatói voltak jelen. Az új vállalkozásnak, amelyben a Porsche 83,75 százalékos részesedéssel bír, Tübingenben van a székhelye.

Az egyetemi várost az akkumulátorgyár potenciális helyszíneként is számontartják, ugyanis az üzemet a Weissach-ban működő kutatás-fejlesztési központ, valamint a Stuttgart-Zuffenhausenben lévő Porsche AG székhely közvetlen közelében kívánják elhelyezni. A foglalkoztatottak száma a kezdeti 13 főről a két vállalatnak köszönhetően a tervek szerint 80-ra emelkedik majd 2025-re. A német szövetségi kormány és Baden-Württemberg tartomány mintegy 60 millió euróval finanszírozza a projektet.

„Azzal a céllal alapítottuk a Customcellst, hogy a legigényesebb alkalmazási területekre gyártsunk ügyfélspecifikus akkumulátor-cellákat, és pontosan ez az, amit most a Porschéval közösen meg tudunk valósítani. A tervezett gyártóüzem esetén az a cél, hogy 100 Mwh minimum éves kapacitást érjünk el. Ez ezer jármű nagyteljesítményű akkumulátor-kapacitásának felel meg,” mondta Torge Thönnessen, a Customcells ügyvezető igazgatója. „Nem csupán a cellatechnológiával és a gyártással kapcsolatos szakértelmünket hozzuk be a Porschéval való partnerségbe, hanem a dinamikus hozzáállást, az innovatív erőt és az egyedi problémamegoldó képességeket is,” fejtette ki Leopold König, a Customcells ügyvezető igazgatója.

Winfried Kretschmann miniszterelnök így nyilatkozott: „A Cellforce megalapításával a Porsche és a Customcells fontos jelzést ad: az elektrifikáció az energiaátmenetnek és a közlekedés átalakulásának egyik központi pillére, a modern energiatárolási technológiák pedig a jövő kulcsfontosságú alkotói. Bárki, aki ezeknek az energiatárolási technológiáknak a mestere, jólétet és munkahelyeket biztosít. Baden-Württenberg az értéklánc minden lényeges elemét összehozza az egyedi, csúcs modern komponensektől és az akkumulátorok gyártásához szükséges technológiától kezdve az akkumulátor-rendszereken át az újrahasznosításig. Azon dolgozunk, hogy ezt még jobban kibővítsük – többek között Baden-Württenberg autóipari stratégiai párbeszédének keretében.”
Thomas Bareiß, a Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára: „A Cellforce Group vegyes vállalat megalapítása döntő lépés eme ambiciózus akkumulátor-cellagyártó projekt felé. Ez a projekt nagyszerű példája annak, amelyet mi az IPCEI akkumulátorcella-gyártást célzó kezdeményezésünkkel igyekszünk elérni.

Az új, nagyteljesítményű cellák vegyi összetétele anódanyagként a szilikonon alapul. Ezzel a megoldással jelenleg megvalósíthatónak tűnik, hogy a most használt, soros akkumulátorokhoz képest jelentősen fokozzuk a teljesítménysűrűséget. Az akkumulátor ezenkívül ugyanazt az energiamennyiséget kínálja kisebb méretben. Az új vegyi összetétel csökkenti az akkumulátor belső ellenállását. Ez lehetővé teszi, hogy az energiavisszanyerés során több energiát nyeljen el, és ugyanakkor javítja a töltési teljesítmény időfaktorát. A Cellforce akkumulátor-cella további különlegessége, hogy ellenállóbb a magas hőmérséklettel szemben. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyeket az autóversenyzés nagyra értékel. Továbbá, a versenypályán való használat nem feltétlenül követeli meg az akkumulátortól, hogy fagypont alatti hőmérsékletek esetén is működjön, vagy hogy éveken keresztül, több töltési cikluson át is stabil maradjon – ezek mind olyan célok, amelyek ezzel az új cellatechnológiával még megvalósításra várnak.

A világ vezető vegyipari vállalatát, a BASF-et választották ki, hogy partnerként segítse kifejleszteni a lítium-ionos akkumulátorok következő generációjának cellatechnológiáját. Az együttműködés részeként a BASF kizárólag HEDTM NCM katódanyagokat bocsát rendelkezésre a nagyteljesítményű cellákhoz, amely gyors töltést és fokozott energiasűrűséget tesz lehetővé. Azzal, hogy a BASF a finnországi Harjavalta területén végzi katódanyagai elsődleges előállítását és a németországi Brandenburg területén lévő Schwarzheidében azok gyártását, a vállalat 2022-től kezdve az iparágban élen járva alacsony lábnyommal fogja gyártani akkumulátor-alapanyagait.