Quantcast
Az Audi Hungaria 160 ezer négyzetméterrel bővíti napelemparkját • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Az Audi Hungaria 160 ezer négyzetméterrel bővíti napelemparkját

Audi Hungaria

Június 18-án írta alá Berényi Gábor, a Smart Solar Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint Michael Breme, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke azt a megállapodást, melynek keretében a győri vállalat napelemparkját tovább bővítik. A vállalat a logisztikai központjának tetejére 2020-ban épített 160 ezer négyzetméternyi fotovoltaikus berendezést. Közel 85 ezer négyzetméteren a jármű szerelő csarnoképület tetejére, valamint mintegy 75 ezer négyzetméteren a telephelyen lévő zöldterület egy részére telepítenek további naperőművet.

Az Audi Hungaria 2020-ban az E.On Hungariával közösen telepített egy 160 ezer négyzetméteres napelemparkot  az Audi Hungaria logisztikai központja két épületének tetejére. A jelenlegi megállapodás keretében a következő 25 évben a Smart Solar Kft. megújuló energiát fog biztosítani a győri vállalatnak az új 18 MW teljesítményű berendezéssel. Az innovatív, mindkét oldalán aktív panelekkel szerelt napkövető technológia alkalmazásával azonos területen közel 30 százalékkal magasabb energiamennyiség termelhető meg, mint a hagyományos rendszerek esetében.

„Az Audi Hungaria stratégiájában mindig kiemelt helyet foglalt el a fenntarthatóság. Mission:Zero környezetvédelmi programunk egyik fő cselekvési területe a karbonsemlegesség. Ezzel kapcsolatos intézkedéseink fontos eleme az energiahatékonyság mellett a szükséges energia megújuló energiaforrásból való megtermelése telephelyünkön, illetve annak közelében. Napelemparkunk bővítésével tovább haladunk a fenntarthatóság útján – büszkén mondhatom, hogy az Audi Hungaria egyre zöldebb lesz“, mondta Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

A napelempark villamos energiát állít elő az Audi Hungariának, miközben a magyar villamos hálózat stabilitását is javítja. A két vállalat szakemberei a napelempark bővítésénél a biodiverzitás megőrzésének szempontjait is figyelembe veszik: A naperőmű üzemi területére például virágos gyep telepítését, illetve mikroélőhely létrehozását tervezik, így biztosítva az ipari létesítmény természetközeli kialakítását és ezáltal a termőhelyhonos élővilág regenerálódását.

Az Audi Hungaria 2020 óta mérleg szerint karbonsemlegesen működik. Az Audi Hungaria 2024-ben Environment különdíjat nyert a HVG Green Leaders Awards-on REC (Renewable Energy Certificate) arány kategóriában, mivel a vállalat energiaigényét kiemelkedően magas arányban fedezi megújuló energiaforrásból. A vállalat a geotermikus energia legnagyobb ipari felhasználója Magyarországon. Jelenleg ezen megújuló energiából fedezi hőenergia-igényének több mint 90 százalékát. Emellett az alkatrészeket, motorokat és járműveket az Audi Hungaria széndioxid-semleges módon, „zöld vonatokkal” szállítja az ingolstadti és a győri gyártótelephelyek között.

A vállalat a jövőbe tekint: 2024-ben ESG (Environmental, Social and Governance) mesterképzést indított a győri Széchenyi István Egyetemmel közösen, ahol a jövő környezetvédelmi szakembereit a vállalat szakértői segítségével képzik.

Legyen tiéd az első hozzászólás

Hozzászólás

Az email címed nem fog megjelenni.


*