Quantcast
Rekordmennyiségű hőenergia-termelés 2022-ben a győri geotermikus rendszerben • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Rekordmennyiségű hőenergia-termelés 2022-ben a győri geotermikus rendszerben

Audi Hungaria

A PannErgy Nyrt. által megvalósított három termelő és két visszasajtoló kút, a Bőnyi Hőközpont és a mintegy 17 kilométer hosszú geotermikus hőszállító rendszer az elmúlt évben rekordmennyiségű, több mint 1 millió GJ hőenergiát termelt, melynek két legnagyobb felhasználója Győr városa és az Audi Hungaria Zrt.

Ennek alkalmából Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke emlékplakettet adott át Dézsi Csaba Andrásnak, Győr polgármesterének, Alfons Dintnernek, az Audi Hungaria igazgatósága elnökének és Németh Zoltánnak, Győr-Moson-Sopron Vármegye Közgyűlése elnökének.

A PannErgy Nyrt. 100 éves vállalati múlttal, a közép-kelet-európai régió piacvezető nagymélységű geotermikus hőtermelője. Évente 1,8 PJ geotermikus hőértékesítése közel 60 ezer lakásba és egyéb intézménybe jut el. Évente 13 millió köbméter hévíz energiájának hasznosítása történik meg a föld kincsének megőrzése, így teljes visszasajtolás mellett. Évente közel 80 ezer tonna szén-dioxid egyenértékes üvegházhatású gázkibocsátás megtakarítását érte el a PannErgy Magyarországon.

Minden megújuló energiaforrás, ezen belül a geotermikus energia minél nagyobb arányú felhasználása a győri hőszolgáltatás határozott törekvése és érdeke. Győr hőszolgáltatásában most is kiemelkedő szerepet játszik a geotermikus energia. Ennek az aránya éves szinten már 2022-ben is több mint 40 százalékos volt. Tavaly március óta a hőforrások sorrendjében a geotermikus hő került az első helyre. A várost működtető cég abban a hónapban új szerződést kötött a PannErgy társasággal. Ennek köszönhetően tavaly nyáron a hőellátást száz százalékban a geotermikus energia biztosította. A város most is folyamatosan vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként növelhetné tovább a megújuló energiaforrások arányát. Győr, a vármegye, az Audi, és a PannErgy együttműködése hozzájárul a biztonságos, korszerű, környezetkímélő hőszolgáltatás megteremtéséhez, folyamatos fejlesztéséhez városunkban.

Az Audi Hungaria 2015 óta használ geotermikus hőenergiát. A vállalati hőenergia-igénye mintegy 5700 háztartás hőenergia-felhasználásának felel meg. A vállalat a geotermikus energia használatának köszönhetően éves szinten mintegy 21 ezer tonnával csökkenti szén-dioxid kibocsátását. Az Audi Hungaria 2020 óta mérlegben karbonsemlegesen működik. A vállalat energiaellátásának jelentős részét a megújuló geotermikus hőenergia és Európa legnagyobb tetőre épített, összesen 160 ezer négyzetméteres napelemparkja biztosítja. Ezen felül a keletkezett hulladék szinte 100 százalékát hasznosítja – például az Aluminium Closed Loop projekttel, melynek keretében a gyártás során keletkezett alumínium egy részét zárt körforgásba vezette a vállalat, így jelentős mennyiségű nyersanyagot és szén-dioxid-kibocsátást takarít meg.

Legyen tiéd az első hozzászólás

Hozzászólás

Az email címed nem fog megjelenni.


*