Quantcast
2025-ben jönnek a hidrogénes kamionok • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

2025-ben jönnek a hidrogénes kamionok

A német Daimler Truck haszongépjármű-gyártó vállalat együttműködésre lép a francia TotalEnergies energiaipari konszernnel hidrogénhajtású tehergépjárművek töltőállomás-infrastruktúrájának a kiépítésére.

    A két vállalat közös bejelentése alapján az együttműködéssel vezető szerepet kívánnak kivívni maguknak a jövő egyik ígéretes hajtástechnológiájának tekintett hidrogénüzemű járművek üzemeltetésében. A Daimler Truck már korábban bejelentette, hogy a belsőégésű motorokról az alternatív hajtásokra átállást üzemanyagcellás és akkumulátoros technológiákkal kívánja megoldani. A mintegy 100 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalat a világ legnagyobb haszongépjármű-gyártóinak az egyike.

    A Daimler Truck és a TotalEnergies együttműködést terveznek kialakítani mind a hidrogéntermelési és -ellátási terület, mind a hidrogénüzemű haszongépjárművek fejlesztésében. A TotalEnergies Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxembourgban és Franciaországban 2030-ig mintegy 150 hidrogén-töltőállomást tervez létesíteni „közvetlen, vagy közvetett módon”. A Daimler Trucks pedig 2025-től tervezi megkezdeni hidrogénhajtású kamionjai értékesítését holland, belga, luxembourgi és francia ügyfelei számára.

    A Daimler Truck a tervek szerint kiválik a Daimler konszernből és még az idén karácsony előtt tőzsdére viszi a részvényeit. A pontos dátumot még nem hozták nyilvánosságra. A Daimler konszern akkumulátor szükségletének fedezése érdekében szeptemberben csatlakozott a Stellantis és a TotalEnergies akkumulátorgyártási projektjéhez.

Legyen tiéd az első hozzászólás

Hozzászólás

Az email címed nem fog megjelenni.


*