Quantcast
Akkumulátorgyár: a Volkswagen kivár • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Akkumulátorgyár: a Volkswagen kivár

A Volkswagen konszern az amerikai inflációellenes törvény beruházástámogatási csomagjára adott európai válasz ismeretében hozza majd meg a döntést újabb akkumulátorgyártó üzemek lehetséges helyszínéről.

    A Volkswagen akkumulátorigényét 2028-ig kielégíti a három Európában már bejelentett gyár – a salzgitteri üzem, a svédországi Northvolt üzeme, valamit a spanyolországi Valenciában készülő üzem – mondta Thomas Schmall technológiai igazgató, a Volkswagen konszern igazgatótanácsának tagja.

    A Volkswagen továbbra is 240 gigawattóra akkumulátorkapacitás gyártására törekszik saját igényeinek kielégítésére, de ezt a korábban tervezett hat helyett kevesebb európai üzemmel is el fogja tudni érni. „Tartjuk a 240 gigawattórás tervet. De hogy ezt öt vagy hat üzemmel tudjuk-e majd teljesíteni, az az egyes országok által felkínált ösztönzőkön múlik. Erről még nincs végleges döntés” – mondta a technológiai igazgató.

    Schmall félreértésnek nevezte, hogy az észak-amerikai akkumulátorgyár-beruházás bejelentése az európai tervek visszafogását jelentené. A Volkswagen mindössze ki akarja várni az IRA (Inflation Reduction Act) amerikai inflációcsökkentő támogatási csomagra adott európai választ.

    A tavaly bejelentett valenciai akkumulátorgyár 2026-ban kezdené meg a termelést. A konszernnek 2025-ig nem is lesz szüksége arra, hogy újabb beruházásról döntsön – mutatott rá a technológiai igazgató. Hozzátette, hogy az IRA-ra adott európai válasz ismeretében azonban hamarabb is meghozhatják a döntést újabb európai helyszínekről.

    A negyedik üzemet a legnagyobb valószínűség szerint valamelyik kelet-európai országban, illetve Németországban Kelet-Frízföld vagy Szászország tartományban építhetik majd fel. Összesen akár hat akkumulátorgyárat építene a Volkswagen konszern Európában.