Akkumulátorgyártásba kezd a Volvo és a Northvolt

Volvo

Közös vállalatot létesít a Volvo a Volkswagen-csoport érdekeltségével, a Northvolt akkumulátorgyártó céggel. A közös vállalat kutatási és fejlesztési centruma 2022-ben kezdi meg működését.

    Az együttműködés keretében a felek egy közös akkumulátorgyártó “gigaüzemet” is építenek Európában, amelynek az éves termelési kapacitása eléri majd az 50 gigawattóra akkumulátoros áramtároló kapacitást. Az üzem 2026-ban kezdi meg a termelést.    A Volvo emellett 2024-től évi 15 gigawattóra akkumulátor kapacitást kap meg a Northvolt és a Volkswagen közös észak-svédországi Skelleftea üzemének termeléséből.

    A Volkswagen 20 százalékos résztulajdonosa a Northvolt vállalatnak, és nemrégiben további félmilliárd eurós tőkejuttatásban részesítette a svéd céget. A Skelleftea üzem jelenleg már évi 60 gigawattóra akkumulátortermelési kapacitással rendelkezik, amelyből 40 gigawattóra van a Volkswagen szükségleteinek a fedezésére lekötve.

    A Volvo saját, valamint a Polestar elektromos modelljeit kívánja a közös vállalat által gyártott akkumulátorokkal ellátni. A Polestar a Volvo és annak anyavállalata, a kínai Geely közös elektromos luxusmárka érdekeltsége.

    A Volvo és a Northvolt által tervezett európai akkumulátorgyártó üzem teljes egészében megújítható forrásból származó elektromos energiával működik majd, és mintegy 3 ezer munkahelyet hoz létre.