Quantcast
Zöld rendszám Romániában is • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Zöld rendszám Romániában is

A magyarországi példa ragadós, megkezdték a zöld rendszámok kiadását Romániában is, ahol 17 ezer villanyautót tartanak nyilván.

Romániában 17 ezer regisztrált elektromos jármű jogosult a zöld rendszámra – jelentették be áprilisban, és most kiadták az első zöld rendszámtáblákat – közölte a román belügyminisztérium. Az elmúlt 18 hónapban 10 000 elektromos autót regisztráltak az országban, amelyek fele a kínai gyártásból érkező Dacia Spring volt.

A zöld betűkkel és számokkal ellátott rendszámtáblákat csak a nulla helyi szénd-dioxid-kibocsátású, tehát tisztán elektromos vagy hidrogén üzemanyagcellás autókra lehet kiadni.

A 2021-es év rekordév volt a szomszédos országban a teljesen elektromos autók tekintetében, több mint 6300 villanyautót helyeztek forgalomba, ebből több mint 3000 autó Dacia Spring volt.

Magyarországon elkapkodták a Spring eladási keretét

2022 első öt hónapjában több mint 3600 tisztán elektromos autót adtak el Romániában, hatszor többet, mint 2021 azonos időszakában. A villanyautó-piacon elkelt autók közül minden második Dacia Spring. A toplista további helyein a Tesla, a Volkswagen, a Hyundai és a Renault osztozik.

A magyarországi példából kiindulva a román illetékesek rájöttek, hogy ha a tiszta kibocsátású járműveket egyértelműen és láthatóan azonosítják az utakon, megteremtik a keretet ahhoz, hogy ösztönzőket nyújtsanak azoknak, akik használják őket: legyen szó ingyenes parkolásról, az alacsony kibocsátású zónákba való belépésről vagy adó- és díjcsökkentésről – közölte a környezetvédelmi minisztérium még áprilisban.

A már nyilvántartásba vett, a zöld számok kritériumainak megfelelő gépkocsik hatósági jelzése kérésre kicserélhetők.

Legyen tiéd az első hozzászólás

Hozzászólás

Az email címed nem fog megjelenni.


*