Csak elektromos Rolls-Royce lesz

A BMW konszern tulajdonában lévő luxusmárka, a Rolls-Royce bejelentése alapján 2030-ra kizárólag teljesen elektromos hajtású modelleket fog gyártani.

    Az első teljesen elektromos modellje, a Spectre 2023 negyedik negyedévében kerül a piacra. A modell tesztelése hamarosan megkezdődik. “Ezzel az új modellel indítjuk el termékportfoliónk elektromossá tételét, ami 2030-ra lesz teljes” – jelentette be Torsten Müller-Ötvös, dél-angliai székhelyű Rolls-Royce vezérigazgatója. Hozzátette, hogy attól kezdve a cég egyáltalán nem is fog foglalkozni már a legendás 12 hengeres motorok gyártásával.

    A Rolls-Royce évente mintegy 5 ezer autót értékesít, személyes kapcsolatot tart fenn minden egyes ügyfelével, melyek többsége már elektromos BMW modellt vagy Tesla autót is tart a garázsában. A Rolls-Royce számára az elektromos autók legnagyobb korlátja, a hatótáv “nem téma”, mert autóit, mint minden luxusmodellt elsősorban városi közlekedésre és kirándulásokra használják, a legritkább esetben hosszú távokra. Emellett sok nagyvárosban néhány éven belül teljesen meg fogják tiltani a belvárosi közlekedést a belsőégésű motorok számára.  

    A Rolls-Royce legnagyobb piaca Kína és az Egyesült Államok, egyaránt 30 százalékkal részesednek az értékesítési volumenből. Európában termelésének 15-20 százalékát értékesíti a Rolls-Royce, ennek felét Nagy-Britanniában.    Az anyavállalat, a BMW nem jelölte meg a belsőégésű motorok teljes kivezetésének határidejét. Célja, hogy gyártási volumenének 50 százalékát elektromossá tegye 2030-ig. A szintén a BMW tulajdonában lévő márka, a Mini viszont már márciusban bejelentette, hogy az évtized végére teljesen elektromossá teszi modellpalettáját.

    A BMW luxusmárkáinak konkurensei már mind bejelentették modellpalettájuk teljesen elektromossá tételének határidejét. A Volkswagen AG tulajdonában lévő Bentley 2030-ra lesz teljesen elektromos, a Tata Motors tulajdonában lévő Jaguar Land Rover márkája, a Jaguar 2025-re lesz teljesen elektromos. A Daimler tulajdonában lévő Mercedes-Benz luxusmodelljei 2030-ra térnek át a teljesen elektromos hajtásra.