Quantcast
Közösen fejleszt a Daimler és a Stellantis • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Közösen fejleszt a Daimler és a Stellantis

A német Daimler konszern elektromos autói akkumulátor-ellátásának biztosítása céljából csatlakozik a Stellantis autóipari konszern és a francia TotalEnergies közös ACC akkumulátorgyártó vállalkozásához.

A Daimler bejelentése szerint személygépkocsi gyártó részlege a Mercedes-Benz egyharmados tulajdoni és szavazati részarányban beszáll a Automotive Cells Company (ACC) részvényesei közé. A Mercedes a közös vállalkozásba közel egymilliárd eurót készül invesztálni, ebből a jövő évben egy „középnagyságú háromjegyű milliós összeget”.    A befektetés mellett a német konszern technológiai ismereteit is beviszi a közös akkumulátorgyártó vállalkozásba. „Az ACC-vel együttműködve Európában fogunk akkumulátorcellákat fejleszteni és gyártani, kifejezetten a Mercedes-Benz specifikus igényeinek megfelelően” – jelentette ki Ola Källenius, a Daimler vezérigazgatója.

A Daimler az idén júliusban jelezte először nyilvánosan a szándékát saját akkumulátorgyártás beindítására annak érdekében, hogy biztosíthassa elektromos autói ellátását. Az évtized végére a Daimler évi több mint 200 gigawattóra elektromos áram tárolási kapacitással rendelkező akkumulátormennyiséget kíván biztosítani saját magának. A 200 gigawattórás áramtárolási kapacitású akkumulátor mennyiség elméletileg 2,5 millió Mercedes EQC modell 80 kilowattórás akkumulátor egységekkel való felszerelését teszi lehetővé.

A Stellantis autóipari és a TotalEnergies olajipari konszernek akkumulátorgyártó közös vállalata az ACC az évtized végére a Daimler tájékoztatása alapján „legalább 120 gigawattóra” áramtárolási kapacitással rendelkező akkumulátor mennyiséget fog tudni előállítani. Hogy ebből mennyi jut majd a Daimlernek, arról nem adtak tájékoztatást. Az ACC az évtized közepétől kezdi meg a Daimler ellátását franciaországi és németországi üzemekben gyártott akkumulátorcellákkal és -modulokkal. A teljes ACC beruházás mintegy 7 milliárd eurót tesz majd ki.

Legyen tiéd az első hozzászólás

Hozzászólás

Az email címed nem fog megjelenni.


*