Quantcast
Népszerű lehet a cserélhető akkumulátor • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Népszerű lehet a cserélhető akkumulátor

A PetroChina csatlakozott a SAIC Motor Corp. vezető kínai autógyártó csoporthoz és a szintén kínai CATL akkumulátorgyártó céghez, hogy közös vállalatot hozzanak létre elektromos járművek cserélhető akkumulátorainak szállítására – közölte a PetroChina anyavállalata, a China National Petroleum Corporation (CNPC) kínai állami olajipari konszern.

    A CNPC közleménye nem tartalmaz részleteket a tulajdoni részesedésről, de GCC üzleti regisztrációs portál szerint az új vállalkozás, a Shanghai Jieneng Smart Power New Energy Technology Co Ltd. 37,5 százalékban a SAIC Motor tulajdonában van, a PetroChina és a CATL pedig egyaránt 12,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a közös vállalkozásban. A második legnagyobb kínai olaj- és gázipari vállalat, a Sinopec 25 százalékos tulajdonosa a közös vállalatnak.

    A sanghaji központú közös vállalat profilja az elektromos járművek akkumulátor-egységeinek lízingelése, valamint azok gyors cseréjét lehetővé tévő technológia kifejlesztése és szolgáltatásként való nyújtása – írja a CNPC közleménye.

    A akkumulátorcsere-technológia fejlesztésének és elterjesztésének az egyik fő támogatója, a kínai ipari és információs minisztérium (MIIT) tervei szerint 2023-ra már több mint ezer akkumulátor-csereállomás áll majd az addigra forgalomba helyezett mintegy 100 ezer, az akkumulátorok gyors cseréjére alkalmas elektromos jármű rendelkezésére Kínában.