Quantcast
Önti a villanyautó-gyártásba a pénzt a VW • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Önti a villanyautó-gyártásba a pénzt a VW

A Volkswagen AG német autógyártó konszern befektető partnerekkel együtt 10 milliárd eurót készül befektetni elektromos járművek és a hozzájuk szükséges akkumulátorok gyártásába Spanyolországban – közölte a konszern vezérigazgatója, Herbert Diess.

    A Volkswagen márciusban jelentette be, hogy 7 milliárd eurót fordít egy akkumulátorgyár építésébe és elektromos járművek gyártásába a meglévő spanyolországi üzemeiben. Ez az összeg most 10 milliárdra emelkedett az új partnerek bevonásával – tette hozzá Herbert Diess.    A vezérigazgató elmondta, hogy Németország után Európa második legnagyobb autógyártó országát, Spanyolországot a beruházással az elektromos autók gyártásra készítik fel egy új giga-akkumulátorgyár megépítésével és a meglévő két Volkswagen üzem átalakításával. „A beszállítók teljes ökoszisztémáját hozzuk létre a lítium kitermelésétől az akkumulátorok összeszereléséig” – mondta.

    Spanyolország a múlt hónapban pályázatot írt ki mintegy 3 milliárd eurós hitelre és támogatásra az elektromos járművek gyártásának előmozdítása érdekében. A Volkswagen és spanyolországi érdekeltsége, a Seat ajánlatot nyújtott be a pályázaton. A főként az Európai Unió világjárvány elleni segélyalapokból álló program, a Perte-alap nyerteseit az idén választják ki.

    A Volkswagen konszern 3 milliárd eurót tervez befektetni a saguntói üzemébe, további 3 milliárd eurót négy Seat-üzembe, köztük a Barcelona melletti Martorellbe, és 1 milliárdot Pamplonába – közölte a vállalat.

    A Volkswagen továbbá bejelentette azt is, hogy partnerségi megállapodást kötött Spanyolország legnagyobb áramszolgáltatójával, az Iberdrola-val, napelempark létesítésére a Valencia melletti Sagunto településen épülő akkumulátorgyár részleges energiaellátásához.