Quantcast
Rengeteg pénzt költ akkugyárra a Toyota • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

Rengeteg pénzt költ akkugyárra a Toyota

A korábban bejelentett összeg háromszorosát, mintegy 3,8 milliárd dollárt (1537 milliárd forint) fektet be amerikai akkumulátorüzemébe a Toyota.

    A japán autógyártó decemberben jelentette be az akkor még 1,29 milliárd dollárra tervezett beruházását az Észak-Karolina állambeli Liberty-be a Panasonic helyi leányvállalatával együttműködésben. A gyárban 2025-től lítium-ion akkumulátorokat gyártanak majd hibrid autókba.    A cég motorgyártásért felelős alelnöke, Norm Bafunno egy interjúban elmondta, hogy az eredetileg tervezett négy gyártósort további kettővel bővítik, így már tisztán elektromos meghajtású autók számára is készítenek akkumulátorokat a gyár indulásakor.      Korábbi bejelentés szerint a gyár éves kapacitása elérheti az 1,2 millió darabot.

    A japán autógyártó döntését befolyásolhatta, hogy az amerikai szenátus augusztus elején elfogadott infláció elleni törvénycsomagjában további adókedvezményeket helyezett kilátásba az elektromos autógyártáshoz kapcsolódó helyi beruházások után.

 Észak-Karolina állam vezetése a beruházás bejelentésekor 315 millió dolláros támogatást helyezett kilátásba, amennyiben a projekt összértéke meghaladja a 3 milliárd dollárt.

    A Toyota 2030-ig 13,5 milliárd dollárt készül befektetni globálisan akkumulátor üzletágába.

    Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban több autógyártó is bejelentett akkumulátorgyártásra vonatkozó együttműködéseket. A Honda és az LG egy nappal korábban egy 4,4 milliárd dolláros beruházásról tett bejelentést. A japán autógyártó és a dél-koreai elektronikai vállalat közös akkumulátorgyárának építése 2023-ban indulhat és két év múlva fejeződhet be.

    Tavaly októberben az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobilies és a francia PSA egyesülésével létrejött Stellantis konszern adott hírt új akkumulátorgyár létesítéséről, idén májusban pedig Dél-Korea legnagyobb autógyártója, a Hyundai döntött egy 5,5 milliárd dolláros projekt indításáról Georgia államban. A Mercedes-Benz már idén megkezdte a termelést Alabama állambeli új gyárában, ahol az EQS és EQE elektromos meghajtású sportterepjárók számára gyártanak akkumulátorokat.