Quantcast
A városok drámai átalakulását várja a Lexus • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

A városok drámai átalakulását várja a Lexus

A városok látképe drámaian meg fog változni, hogy szembe tudjanak nézni a jövő kihívásaival: a világ nagyvárosai gyors változásokon mennek keresztül, hogy képesek legyenek megfelelni egy fenntarthatóbb, helyhez kötöttebb életmód követelményeinek.

Számos metropoliszban már érezhetjük is ennek hatását. A lakosság nagy számban menekül az elővárosi területekre és az agglomerációba, ráadásul sok közösség kezdeményezéseket is indít a belső migráció ösztönzésére, mint például a portugál Rural Move vagy a spanyol Coceder. A Lexus Élje át a pillanatot! című beszámolója szerint, bár a városi élet összességében elterjedtebb lesz, Európa jelenlegi városi zónáinak (amely magát a várost és annak agglomerációját is magába foglalja) fele mégis veszít majd a népességéből, ráadásul a városok 10 százalékának lakossága a negyedével lecsökken majd 2050-re.

Erre válaszul több város is elsődleges célként tűzte ki a városi élmény javítását, aminek keretein belül a helyhez kötöttebb életmódhoz alkalmazkodó minivárosokat hoznak létre a nagy egészen belül. Anne Hidalgo, Párizs polgármestere az ilyen önellátó, úgynevezett „15 perces városok” egyik nagy úttörője. Ezek lényege, hogy kis területre összpontosuló széles szolgáltatás-kínálatukkal segítenek csökkenteni az utazások hosszát, a stresszt és a légszennyezést is a francia fővárosban. Svédország még tovább menne ezen a téren, és igyekszik olyan várostömb-koncepciókat kialakítani, melyek „egyperces” városokat eredményeznének, ezzel nagy előnybe hozva a gyalogos és kerékpáros közlekedést az autózással szemben.