Zöld busz Mosonmagyaróváron

A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát, a Kravtex Kft. és a SOR Libchavy spol. s.r.o konzorciuma által biztosított SOR NS 12 modellt november 21-ig lehet kipróbálni Mosonmagyaróváron. Az egy hónapos tesztidőszak tapasztalatai jó alapot adnak a város elektromobilitási terveinek fejlesztéséhez.

A városban egy hónapig közlekedő SOR NS 12 jármű utaskapacitása 103 fő, melyből 35 ülőhely, 67 állóhely. A Mintaprojektben eddig tesztelt buszok közül ebben szállítható a legtöbb utas egyszerre. Akkumulátorkapacitása 242 kWh, mely hozzávetőlegesen 200 km megtételére teszi alkalmassá. Az autóbusz éjszakai töltését az Efacec QC90B típusú 90 kW teljesítményű töltő berendezés biztosítja.

A SOR NS 12 modell megegyezik a szolnoki demonstrációban is bizonyított autóbusszal. Akkor ez a busz összesen 3798 km-t tett meg 24 nap alatt, ami napi átlagban 158 km-t jelent. A legnagyobb egy napon megtett távolság 191 km volt, ekkor 17%-os töltöttségen ért vissza a telephelyre, miközben a klímaberendezést az utasforgalomban majdnem végig használták. A busz átlagos energiafogyasztása 1,09 kWh/km volt.