Quantcast
PET-palackból készül a Skoda kárpitja • ZÖLDJÁRMŰIPAR.HU

PET-palackból készül a Skoda kárpitja

A Škoda az Enyaq iV belső terénél a hagyományos felszereltségi változatokat egy design selection kínálattal váltotta fel. A cseh autógyártó gyapjúszálak és eldobható PET palackokból készült újrahasznosított poliészter kombinációjából alkotta meg ennek üléskárpitját.

A beszállítókkal illetve a tudományos közösség képviselőivel együttműködve a vállalat olyan, a sorozatgyártásban is alkalmazható anyagokon dolgozik, amelyek előállítása fenntartható módon történik, újrahasznosíthatók és tartósak. A jövőben a Škoda beszerzési folyamatai során még nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és a körkörös gazdaságra a teljes értéklánc mentén.

Markéta Truhelková, a Škoda belső térrel kapcsolatos beszerzési koordinátora hangsúlyozza : „A fenntartható módon előállított anyagok következetes használata autóinkban a beszerzési részleg elvárásaira, ezzel együtt pedig a beszállítókkal szembeni igényekre is hatással van. Éppen ezért – a simply clever filozófiához hűen – közösen dolgozunk azon, hogy olyan innovatív, fenntartható anyagokat fejlesszünk, amelyek kiállják a hétköznapok próbáját, könnyű velük dolgozni és vonzó megjelenést kölcsönöznek modelljeinknek.”

Az Aunde vállalat szintén újrahasznosított PET palackokból és gyapjúból készít kárpitot a Škoda Enyaq iV számára. A palackokat ledarálják, megolvasztják és granulátumot készítenek belőle. Ezt használják fel strapabíró fonalak készítésére. A szövőgépen 6000 ilyen szálból áll össze a Škoda belső tér tervezői által megálmodott, ellenálló anyag. Ezt utána mossák és szárítják, ezzel biztosítva a kívánt stabilitást.